Przemysłowe zmiększanie wody – czym jest?

wrz 5, 2018

Przemysłowe zmiększanie wody – czym jest?

Proces zmiękczania wody w warunkach przemysłowych to jedna z najważniejszych czynności zapewniających prawidłowe funkcjonowanie wszystkich maszyn i procesów zachodzących na terenie zakładu. Zarówno w przypadku przemysłu spożywczego, w którym woda może stanowić element składowy produktu, jak i na potrzeby mycia, chłodzenia czy napędzania urządzeń – woda zanieczyszczona kamieniem, minerałami czy bakteriami nie ma tu racji bytu. Na czym polega przemysłowe zmiękczanie wody i dlaczego jest niezbędne?

Przemysłowe zmiękczanie wody – na czym to polega?

Twarda woda to nic innego, jak woda zawierająca zbyt dużo jonów magnezu i wapnia, które podczas kontaktu z różnymi powierzchniami wytrącają się w postaci charakterystycznego osadukamienia. Proces zmiękczania wody polega na wymianie tych jonów na inne, nie szkodliwe dla elementów maszyn i urządzeń. Istnieje co najmniej kilka sposobów na przemysłowe zmiękczanie wody, jednak wśród tych najpopularniejszych z pewnością należy wyróżnić stosowanie ujemnie naładowanego złoża filtracyjnego.

przemysłowe zmiększanie wody

Najczęstszym jonem, który w wypadku tej techniki zastępuje w wodzie usunięte magnez i wapń jest sód – zmiękczanie następuje dzięki zastosowaniu węglanu sodu, wodorotlenku sodu lub fosforów sodu. Kolejnym mechanicznym sposobem przemysłowego zmiękczania wody może być filtrowanie membranowe, czyli tzw. odwrócona osmoza, wykorzystujące specjalistyczne membrany fizycznie zatrzymujące jony wapnia i magnezu. Proces ten nie tylko skutecznie wyłapuje jony wapnia i magnezu, ale także innego rodzaju zanieczyszczenia. Odwrócona osmoza może być stosowana także do odsalania wody – procesu istotnego zarówno z punktu widzenia funkcjonalności i ochrony maszyn, jak i w przypadku chęci uzyskania wody pitnej.

Do przemysłowego zmiękczania wody stosuje się jednak nie tylko metody mechaniczne – w wielu przypadkach proces zmiękczania jest połączony z innymi procesami uzdatniania cieczy, pozwalającymi usunąć z niej także szkodliwe bakterie i wirusy. Do tego typu procesów zmiękczania wody stosuje się specjalne preparaty chemiczne o charakterze bakteriostatycznym lub też promieniowanie UV pozwalające na zabicie wszystkich bakterii bez konieczności dodawania chemii. Procesy te są stosowane przede wszystkim w przemyśle żywnościowym, gdzie uzyskiwana woda stosowana jest także do produkcji wyrobów spożywczych.

Dlaczego zmiękczanie wody jest niezbędne w przemyśle?

zmiękczanie wody

Twardość wody to dla większości urządzeń i maszyn jedna z najbardziej istotnych kwestii eksploatacyjnych, bezpośrednio wpływająca na ostateczną kondycję poszczególnych elementów sprzętu. Twarda woda nie jest oczywiście korzystna również z punktu widzenia branży spożywczej. Woda miękka znacząco wydłuża eksploatację urządzenia, zmniejszając szanse awarii oraz zużycie energii, gdyż zwyczajnie nie powoduje osiadania się kamienia na jego elementach. Im twardsza woda, tym większe straty energetyczne generuje. Nic więc dziwnego, że zarówno duże zakłady produkcyjne, jak i małe przedsiębiorstwa stosują przemysłowe zmiękczanie wody w celu zapewnienia płynności pracy maszyn.

Polecane:

Etykiety:

Podziel się: